Lepsza wyciskarka czy sokowirówka?

Zdrowe odżywianie to nie tylko tymczasowa moda, która przeminie w momencie, w którym społeczeństwo zachwyci się czymś nowym. Choć śmieciowe jedzenie w dalszym ciągu pozostaje podstawowym elementem diety wielu osób, to znaczny odsetek ludzi ma coraz większą świadomość w kwestiach doboru odpowiednich produktów. Wiedza w zakresie potrzeb organizmu w obszarze żywienia zdecydowanie zmieniła obraz polskiej kuchni.

wyciskarka do soków kuvings silent juicer

Dlatego też zwracamy coraz większą uwagę również na sprzęt, który użytkujemy podczas przygotowywania dań. Najnowsze technologie umożliwiają nie tylko na przemianę surowców w posiłek, ale też pozwalają zachować odpowiednią jakość przetworzonych produktów. Warto jednak wiedzieć które z nich z pewnością pozwolą na przygotowanie pełnowartościowego pożywienia, a którym należy się przyjrzeć uważniej.

Zdrowe soki

Urządzenia do przetwarzania warzyw i owoców w soki to jedne z najbardziej popularnych sprzętów, które możemy spotkać na rynku małego AGD. Dzięki nim, z ulubionych produktów możemy otrzymać bardzo zdrowe soki o kuszącym zapachu i wielu barwach. Bomba witaminowa, którą dostarczymy naszemu organizmowi z pewnością przyczynia się do poprawy samopoczucia, a częste stosowanie pozwola na zwiększenie odporności na infekcje. Jednak różnica pomiędzy sokowirówką a wyciskarką do soków jest duża i warto przeanalizować wady oraz zalety obydwu rozwiązań.

Wyciskarki do soków a sokowirówki

Czym się różnią te dwa te urządzenia? Przede wszystkim szybkością działania i ceną. Sokowirówki są tańsze, a przygotowanie napoju zajmuje zdecydowanie mniej czasu. I na tym zasadniczo kończą się jej zalety. Wyciskarki do soków działają bowiem wolniej, ale za to skuteczniej. Nektar wydobywający się z owoców i warzyw przy użyciu tego sprzętu jest zdecydowanie bardziej wartościowy ze względu na zupełnie inną technologię przetwarzania. Surowce są zgniatane, przez do struktura komórkowa nie zostaje brutalnie przerwana metalowymi nożykami. Miażdżenie ma tą przewagę nad ścieraniem (które stosowane jest w sokowirówce), że z produktów wyciskane są, dosłownie, wszystkie soki.

Użycie wyciskarki do soków powoduje, że wartości odżywcze zawarte w produktach praktycznie w całości trafiają do szklanki wytworzonego przez nas napoju. Wolne obroty wałka ślimakowego zapewniają niską temperaturę podczas przetwarzania owoców i warzyw. Brak tarcia oraz metalowych części sprawia, że możemy cieszyć się pełnowartościowym produktem wytworzonym we własnej kuchni. Wyciskarka do soku oferuje również możliwość pozyskania witamin i minerałów zawartych w ziołach, pestkach, czy innych liściastych częściach produktów rolnych. W przypadku wyboru szybszego i tańszego rozwiązania byłoby to niemożliwe.

Przyszłość wyciskarki

Wyciskarki to urządzenia, które poddawane są ciągłym procesom ulepszania, możemy więc liczyć na to, że w niedalekiej przyszłości możliwości tych urządzeń zostaną zdecydowanie poszerzone. Nowa generacja wyciskarek umożliwia już uzyskanie do 30% więcej soku poprzez, między innymi, zastosowanie podwójnych wałków ślimakowych. Producenci stawiają również na łatwość użytkowania, jak i konserwacji, tak więc z powodzeniem możemy myć większość elementów naszego urządzenia w zmywarce.